Foppatofflans historia

Orsaken att gummitofflorna i folkmun kallas Foppatofflor har med historian bakom lanseringen i Sverige att göra. Peter Forsberg, en av Sveriges mest kända hockeyspelare genom tiderna, har en extremt framgångsrik karriär bakom sig. Men han har också en lång period av skador och då framförallt på sina fötter. En av de skador han drog på sig var en hälskada. För att minska trycket på hälen letade han efter en sko som hade lagom stuns och passade hans behov. Det var i detta läge han testade en toffla från Crocs och insåg att det var den sko han letade efter.

Men han insåg inte bara att det var en räddning för hans häl utan även att det kunde vara en affärsidé att lansera dessa i Sverige då något liknande inte fanns. Han skulle alltså bli först på marknaden och det med en produkt som han själv uppskattade mycket.

Ett samarbete med företaget Crocs och Peter Forsbergs företag Forspro påbörjades och lanseringen av tofflan kunde påbörjas i Sverige. Eftersom Peter Forsbergs smeknamn var ”Foppa” blev det naturligt att de marknadsfördes under namnet Foppatoffla. Ett namn som lever kvar än idag även om man säger det om alla modeller oavsett producent eller skomärke.

Forspro fick ensamrätt till import av Crocstofflor och försäljningen började riktigt bra trots det höga priset på närmare 500kr par. Men som alltid när något företag har stor framgång så kopierar andra idén. Tofflor av gummi eller plast började masstillverkas i asiatiska länder och säljas för 20% av priset i Sverige vilket blev vändningen neråt för Forspro och foppatofflan. När Forsberg förlorade agenturen och sifforna började visa mer och mer minus gav han upp försäljningen och avvecklade den delen av företaget på sommaren 2010.

Crocs
Det amerikanska företaget Crocs grundades 2002 (Colorado) och tillverkade de plast/gummiskor som Peter Forsberg köpte och använde för att avlasta sin häl. Det material som används i originalskorna är Croslite och det är troligtvis från detta material som företagsnamnet är taget. Idag finns det mängd kopior på marknaden som marknadsförs under plasttofflor, foppatofflor eller gummitofflor. Eftersom namnet foppatoffla inte ett registerat varumärke är det alltså helt okej för företag att använda detta namn i marknadsföring. Däremot är det en viss skillnad på originalet och kopiorna. Enligt Crocs är deras tofflor mer ergonomiska för fötterna i längden att gå i. Med tanke på att Peter Forsberg fick mindre besvär med sina krånglande fötter är det lätt att tro att företaget har rätt. Däremot finns det inte något som säger att de billigare plasttofflorna är av sämre kvalité.
Idag säljs och marknadsförs de ursprungliga foppatofflorna av Crocs i Sverige. Enligt vissa rykten sitter företaget på mycket stora lager som de har svårt att sälja av på grund av prispressen. År 2008 gick det amerikanska företaget back 200 miljoner dollar. Men att det skulle vara någon kris i företaget förnekar den nordiska chefen för företaget och pekar på att analytiker enbart har dragit sina egna slutsatser på felaktiga grunder.

Jibbitz och framtiden
Det är sällan som det säljs extra tillbehör till skor men det dröjde inte länge förrän smycken börja säljas till foppatofflorna. En orsak till att de såldes kan varit att tofflorna i början enbart såldes enfärgade. För att göra dem mer personliga kunde dessa smycken köpas och fästas i de små hålen var längst fram på dessa Crocstofflor. Dessa smycken kallas för Jibbitz och är tillverkade av plast eller gummi. De kan föreställa allt från en blomma till en seriefigur. På amerikanska marknaden marknadsförs de även som Shoe Sharmer men det är ett ord som inte används i Sverige.

För att öka försäljningen och ta tillbaka marknadsandelar har Crocs valt att vidareutveckla sina foppatofflor. Den enfärgade klassiska tofflan finns kvar men en rad nya modeller har lanserats. Barnmodellerna har ofta ett tryck av en känd Disneyfigur och vuxenmodellerna har blivit specialutformade för olika ändamål som tex arbetssko, fritidssko eller de med extra bra komfort. Förutom enfärgade finns de med två färger, fodrade samt med eller utan hälrem. Utöver det finns det även crocsstövlar. De har sin likhet mot klassiska foppatofflor då de är tillverkade av samma gummi och ofta i de mer starka färger som kännetecknar foppatofflorna. Om den ursprungliga Crocstofflan kommer att gå att köpa i framtiden återstår att se. Allt handlar om hur kunderna resonerar. Vill de ha originalet i dess ursprungliga material eller lockar de billigare alternativen mer?