Levis Jeans

Jeans var från början något som cowboys och grovarbetare hade på sig. Idag bär människor i alla åldrar kläder av denim och jeanstyg. -kläderDet finns inte bara byxor av denim material utan också klänningar, kjolar, jackor, väskor och mycket mer. Antalet färger och tvättar som jeansen förekommer i verkar vara obegränsat. Det är företaget Levi Strauss & Co som ligger bakom den enorma succén. Redan 1872 skapades de första jeansen av Levi Strauss och Jacob Davis. Idag är Levi Strauss & Co ett av världens största klädföretag. De har lyckats skapa en otrolig marknadsföring kring sina Levis jeans. Här kan du läsa om myten, reklamen och ungdomskulturen runt Levis jeans.

Jeans har länge stått för identitet och livsstil. Som världens starkaste textilvarumärke har Levi’s verkligen satsat på att bygga upp en hel myt och story kring sitt varumärke. Redan från början användes byxorna av människor som gick sin egen väg. Dåtidens äventyrare – cowboyer och guldgrävare – använde Levis jeans och genom hela historien har därefter jeansbyxor använts av rebeller, hjältar och människor som vågar gå sin egen väg.

Även idag får man samma känsla när man ser på reklamfilmer från Levis. All reklam och annan marknadsföring som företaget gör är till för att stärka Levis varumärke och dess värden, som det amerikanska arvet, kvalitet, originalitet, ursprung och frihet. De fokuserar på ungdomar som målgrupp och företaget ser till att placera sin reklam där ungdomarna finns. Internet är en viktig kommunikationskanal, men också bio, festivaler och konserter.

Något decennium senare blev det ungdomarnas tur. James Dean blev en jeansklädd tonårsikon och man började associera jeans med unga rebeller och ungdomsbrottslingar. I många amerikanska skolor förbjöds ungdomarna att bära jeans. Resultatet blev att jeans sålde mer än någonsin. Samtidigt började de internationella marknaderna att visa sitt intresse och fler märken kom också in på marknaden, som Lee och Wrangler. Under 1960-talet kom hippieeran och även där spelade jeansen en stor roll. Man hade tighta och stela jeans, gärna utsmyckade med broderier, pärlor, färg och paljetter. Återigen var det rebeller, nytänkare och ifrågasättare som blev förknippade med jeansmodet. Senare kom de utsvängda jeansen och Abba gjorde också reklam för jeans. På åttiotalet var det punkarna som bar håliga trasjeans med revärer i kontrasterande, mönstrande tyger.